Στο Σκάκι Πρωταθλήτρια και Κυπελλούχος Β. Αιγαίου η Ικαρία

Ο 87χρονος Στ. Ευκαρπίδης αντιμετωπίζει τον 11χρονο Αθ. Γαρουφαλή της Σάμου. Δίπλα η 16χρονη Αφρ. Βαζούρα. Το σκάκι δεν γνωρίζει φύλο και ηλικία!

Ο 87χρονος Στ. Ευκαρπίδης αντιμετωπίζει τον 11χρονο Αθ. Γαρουφαλή της Σάμου. Δίπλα η 16χρονη Αφρ. Βαζούρα. Το σκάκι δεν γνωρίζει φύλο και ηλικία!

Οι Αιγαιοπελαγίτικοι σκακιστικοί αγώνες άρχισαν φέτος με προκριματικές συναντήσεις στο Βόρειο Αιγαίο. Θα συνεχιστούν με συναντήσεις ομάδων Νοτίου Αιγαίου και θα ολοκληρωθούν τον Μάιο με μπαράζ μεταξύ πρωταθλητριών και κυπελλούχων.

Στο Βόρειο Αιγαίο αγωνίστηκαν οι γειτονικές ομάδες του Σκακιστικού Ομίλου Ικαρίας «Ι. Τζελεπής» και του Σκακιστικού Ομίλου Σάμου «Μέλισσος». Για οικονομικούς κυρίως λόγους δεν μπόρεσαν να αγωνιστούν, παρά την επιθυμία τους, οι ομάδες της Χίου και της Μυτιλήνης.

Στα δύο ματς για το Ομαδικό Πρωτάθλημα Β. Αιγαίου (Προκριματικός Όμιλος Α΄ Εθνικής), η Ικαρία νίκησε με 7,5-2,5 και 7-3. Νικήτρια η Ικαρία και στο Κύπελλο με 4-0 και νικήτρια η Σάμος στο Παίδων – Κορασίδων με 3-2.

Παράλληλα, και προκειμένου οι παίκτες των δύο Αιγαιοπελαγίτικων ομάδων να έχουν τη δυνατότητα για περισσότερους αγώνες με ισχυρούς αντιπάλους, διοργανώθηκε το Διασυλλογικό Κύπελλο «Σαχταχτίνσκι», εις μνήμην του Γεωργιανού σκακιστή Αλεκπέρ Σαχταχτίνσκι, ενός μετρ που είχε αγωνιστεί επανειλημμένα σε ικαριακά τουρνουά και έχασε τη ζωή του πριν από 3 χρόνια σε τροχαίο.

Την εκδήλωση τίμησαν με τη συμμετοχή τους και 5 αθηναϊκά σωματεία, τα οποία είχαν διακριθεί στην αντίστοιχη διοργάνωση του 2013. Τελική κατάταξη: 1) Ζήνων Γλυφάδας, 2) ΑΠΟ «Κότινος», 3) Πανελλήνιος Γ.Σ., 4) Σ.Ο. Αιγάλεω, 5) Σ.Ο. Ικαρίας, 6) Μεικτή Αιγαίου, 7) Μέλισσος Σάμου, 8) Δίας Πετρούπολης.
Με πυρήνα Ικαριώτες σκακιστές και με παίκτες άλλων περιοχών, οι οποίοι -κυρίως μέσα από τις ποικίλες διοργανώσεις μας και τα διεθνή τουρνουά «Ίκαρος»-, έχουν αγαπήσει το νησί μας, έχει συγκροτηθεί μια σπουδαία ομάδα. Η μόνιμη συμμετοχή της τα τελευταία χρόνια στην Α΄ Εθνική, η πρόκριση δύο φορές στην τελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, καθώς και οι διακρίσεις της σε άλλες διοργανώσεις, καθιστούν τον Σ.Ο. Ικαρίας υπολογίσιμη σκακιστική δύναμη σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στους Ομαδικούς Αγώνες Βορείου Αιγαίου, καθώς και στο Διασυλλογικό Κύπελλο «Σαχταχτίνσκι» αγωνίστηκαν 18 σκακιστές και σκακίστριες του Ικαριακού συλλόγου: Β. Σαράντος, Κ. Μουρούτης, Στ. Χαιρόπουλος, Γ. Ξενάκης, Ι. Συμεωνίδης, Π. Τσιφετάκης, Στ. Χαλιορής, Αλ. Τσίτσοβιτς, Ειρ. Βαζούρα, Κ. Κέφαλος, Ισ. Κέφαλος, Γ. Μιχαλόπουλος, οι 15χρονοι Ορ. Γιατράκος, Αφρ. Βαζούρα, Α.-Μ. Γούργαρη, οι 12χρονοι Κ. Δαβίλλας, Μ. Βάπτισμας, καθώς και ο 87χρονος αντιστασιακός που έχει δεθεί με το νησί μας Στ. Ευκαρπίδης.

Παράλληλα οργανώθηκαν συναντήσεις μεταξύ παιδιών της Ικαρίας, της Σάμου και αθηναϊκών σωματείων. Την ομάδα της Σάμου συνόδευαν οι σκακιστές και προπονητές Ν. Ροκοπάνος και Δ. Δαγκλής (οι οποίοι απαθανάτισαν με τον φωτογραφικό φακό όλες τις εκδηλώσεις), καθώς και πολλοί γονείς. Τα έπαθλα στην τελετή λήξης απένειμε η πρόεδρος του Συλλόγου Ικαρίων Επιστημόνων και αρωγός στις προσπάθειες της σκακιστικής μας ομάδας Μ. Μουλά.

Όλοι οι αγώνες έγιναν στο τριήμερο του Καθαράς Δευτέρας (12, 13, 14 Μαρτίου) και φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου Γ.Σ., στο Πεδίον του Άρεως. Διαιτητές ήταν οι Μ. Αναστασίου και Δ. Σταματάκος και διευθυντής αγώνων ο Π. Κολυβάς.

Τις αγωνιστικές σκακιστικές επιτυχίες της Ικαρίας αναμένεται να συνοδεύσουν και φέτος οργανωτικές επιτυχίες, με τη διεξαγωγή του Ανοιχτού Διεθνούς Πρωταθλήματος Αιγαίου «Ίκαρος 2016», στο οποίο πρωτοστατεί ο Δήμος Ικαρίας και προγραμματίζεται για το διάστημα 12-20 Ιουλίου στο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου.

Πρωταθλήτρια και κυπελλούχος Β. Αιγαίου η Ικαρία. Διακρίνονται από αριστερά οι Χαλιορής, Τσιφετάκης, Γιατράκος, Μουρούτης, Χαιρόπουλος  και (πρώτη γραμμή) Γούργαρη, Δαβίλλας, Βάπτισμας

Πρωταθλήτρια και κυπελλούχος Β. Αιγαίου η Ικαρία. Διακρίνονται από αριστερά οι Χαλιορής, Τσιφετάκης, Γιατράκος, Μουρούτης, Χαιρόπουλος και (πρώτη γραμμή) Γούργαρη, Δαβίλλας, Βάπτισμας

Share Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneDigg thisShare on Reddit

Για το σύλλογο

Ο Σκακιστικός Όμιλος Ικαρίας ’’Ιωάννης Τζελεπής’’ ιδρύθηκε το 1981 και δραστηριοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τόσο στην Ικαρία, όσο και στην Αθήνα, με τη διοργάνωση σκακιστικών τουρνουά και εκδηλώσεων για σκακιστές κάθε ηλικίας και επιπέδου. Περισσότερα για το σύλλογο →