Πρωτοβουλία Ικαριακών Συλλόγων για την προσφυγική κρίση

ικαρία πρόσφυγες

Έχουν περάσει ήδη πέντε χρόνια από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, ενός καταστροφικού πολέμου που έχει προκαλέσει το θάνατο σε χιλιάδες αμάχους και έχει αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταγράφει παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, είτε στο μέτωπο του πολέμου, είτε στο προσφυγικό, όπου παραβιάζονται συστηματικά διεθνείς συμβάσεις προστασίας των προσφύγων. Εκτός από τους πρόσφυγες της Συρίας, άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από συγκρούσεις ή διώξεις στο Αφγανιστάν, την Ερυθραία, τη Σομαλία και το Ιράκ, κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι μέσω θαλάσσης προς την Ελλάδα, πέφτοντας συχνά θύματα άγριας εκμετάλλευσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πλουσιότερος πολιτικός συνασπισμός του κόσμου, δεν έχει καταφέρει να καταλήξει σε μια συνεκτική απάντηση σε αυτή την πρόκληση. Μετά από το κλείσιμο των συνόρων δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας, με τεράστιες ανάγκες στέγασης, σίτισης και περίθαλψης. Η ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας ήταν από την αρχή άμεση. Χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν ενεργά σε καθημερινή βάση στην ανακούφιση των προσφύγων, ώστε να απαλύνουν τον πόνο του βίαιου ξεριζωμού από την πατρίδα τους, τις κακουχίες και την εκμετάλλευση, παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει επί χρόνια τη χώρα μας.

Η Ικαριώτικη παροικία της Αθήνας, δεν θα μπορούσε παρά να εκφράσει την έμπρακτη αλληλεγγύη της στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, καταγγέλλοντας παράλληλα τους αδιέξοδους, άδικους και αιματηρούς πολέμους. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε συντονισμένη δράση των Ικαριακών Συλλόγων της Αθήνας, ώστε η προσφορά του καθενός μας να πιάσει τόπο. Συγκεκριμένα, αφού πληροφορηθήκαμε από Συντονιστικούς Φορείς ότι απαιτούνται μεγάλες ποσότητες σε συγκεκριμένα είδη , αποφασίσαμε:

Τη δημιουργία ενός δικτύου συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης σε συγκεκριμένα σημεία (γραφεία συλλόγων, καριώτικα μαγαζιά) σε τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις ανάγκες και την ενημέρωση που θα έχουμε από τους συντονιστικούς φορείς.
Τη συλλογή συσκευασμένων ατομικών κρουασάν για το μήνα Απρίλιο
Η ενημέρωση για το είδος που συλλέγουμε, πού και πότε θα γίνεται με αφίσα που θα αναρτάται για όλη την περίοδο συλλογής του συγκεκριμένου είδους στους καριώτικους ιστότοπους ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα κοινοποιείται από όλους τους Συλλόγους στα μέλη τους.

Οι Ικαριακοί Σύλλογοι της Παροικίας

Πανικαριακή Αδελφότητα Αθηνών
Σύλλογος Ικαρίων Επιστημόνων
Φεστιβάλ Ικαρίας
Προοδευτικός Σύλλογος Βρακάδων
Σύλλογος ΕΝΩΣΗ (Κουνιάδου-Προεσπέρας-Κάτω Προεσπέρας-Νάνουρα) ΙΚΑΡΙΑΣ
Σύλλογος Κάβο Πάπας
Σύλλογος Ικαριωτών Περάματος & Γύρω Δήμων ο ΙΚΑΡΟΣ
Πολιτιστικός και εξωραϊστικός Σύλλογος Πεζιού
Σύλλογος Πλαγιωτών
Σύλλογος Ραχιωτών

ικαριακοί σύλλογοι πρόσφυγικό

Share Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneDigg thisShare on Reddit