Στην Πλατεία Αγίου Κηρύκου στις 17 Ιουλίου η τελετή λήξης των σκακιστικών αγώνων

Την Κυριακή 17 Ιουλίου, επέτειο της Απελευθέρωσης της Ικαρίας από τον οθωμανικό ζυγό, θα παιχτεί ο τελευταίος γύρος του Ανοιχτού Διεθνούς Πρωταθλήματος Αιγαίου «Ίκαρος 2016». Οι αγώνες θα διεξαχθούν το πρωί (ώρα έναρξης 11 π.μ.).

Στις 8 το βράδυ, στην Πλατεία Αγίου Κηρύκου, θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης. Θα συνδυαστεί με σκακιστικές επιδείξεις (ζωντανό σκάκι, μπλάιντ, σιμουλτανέ κ.ά.).

Οι διοργανωτές απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση σε εκπροσώπους φορέων και σωματείων, καθώς και σε όλους τους φίλους του πνευματικού αθλήματος. Αμέσως μετά την τελετή λήξης, οι 200 περίπου επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα εξαιρετικά φαγητά και ποτά του παραδοσιακού πανηγυριού και να διασκεδάσουν μέχρι το επόμενο πρωί!

Στο αγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης η κατάσταση στο α΄ γκρουπ, μετά τον 7ο γύρο, έχει διαμορφωθεί ως εξής: Στην πρώτη θέση ισοβαθμούν ο Μαυροβούνιος Λέκιτς και ο πολυπρωταθλητής Β. Κοτρωνιάς με 6 βαθμούς. Ακολουθούν με 5,5 ο Γάλλος Ρίτσαρντ, ο Λευκορώσος Τετέρεβ, ο Αντ. Παυλίδης και ο Ρώσος Χαριτόνοβ. Από 5 βαθμούς συγκεντρώνουν ο Τσέχος Βέλιτσκα, ο Στ. Γαζής, ο Ν. Σκαλκώτας, ο Κ. Γεωργίου, ο Ολλανδός Πελ, ο Τσέχος Πάστιρτσακ, ο Λ. Μαρκεσίνης, η Αρμένισα Γκεβοργκιάν (πρώτη σκακίστρια) και ο Κ. Μουρούτης (πρώτος Αιγαιοπελαγίτης). Στο β΄ γκρουπ προηγούνται η Σ. Γεωργίτση και ο Θ. Μιστιλίογλου με 4,5 βαθμούς σε 5 αγώνες (http://ikariachess.blogspot.gr/).

Κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην Ικαρία, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων και άρεσε, είναι το σκακιστικό κουίζ. Συμμετείχαν 13 σκακιστές, κυρίως νεαροί, οι οποίοι κλήθηκαν σε 30 λεπτά να δώσουν σωστές απαντήσεις σε 30 ερωτήσεις. Πρώτευσε ο Κ. Κεσόγλου με 23,75 βαθμούς σε 30 δυνατούς και ακολούθησαν ο Φ. Βιβιάν με 19,5, ο Κ. Κκαπαγιαννίδης με 18,75, ο Χρ. Φαρούπος με 10 κ.ά. Τα θέματα επέλεξε ο Δ. Σκυριανόγλου.

Η φετινή διοργάνωση είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες στην πορεία των 39 ετών του θεσμού. Παίζουν πολλοί και καλοί σκακιστές, εκπροσωπούνται 14 χώρες, υπάρχει ικανός αριθμός τιτλούχων για επίτευξη νόρμας και πραγματοποιούνται ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις. Διοργανωτές είναι ο Δήμος Ικαρίας και ο Σκακιστικός Όμιλος Ικαρίας, με κύριο χορηγό τη ναυτιλιακή εταιρεία Hellenic Seaways.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ι. Μελάς», θα προσφερθούν δώρα στους 160 Έλληνες και ξένους σκακιστές και σκακίστριες. Θα δοθούν τοπικά προϊόντα – προσφορά των παραγωγών: Μέλι από τη φύση της Ικαρίας του Αντώνη Καρίμαλη, μελισσοκομικά προϊόντα ΑΜΑΛΙΑ του Ευάγγελου Χριστοδούλου, μέλι «Φρίξος» του Αποστόλη Καρίμαλη, παραδοσιακά γλυκά Ικαρίας της οικογένειας Τέσκου, Οινοποιείο του Κώστα Τσαντίρη και παραδοσιακά αναψυκτικά Ικαρίας της οικογένειας Κέφαλου.

Επίσης θα απονεμηθούν Καλλιτεχνικές Δημιουργίες της Ρούντη Ζαχαρία, καθώς και βιβλία τα οποία προσέφεραν ο Σταμάτης Βασίλαρος και η Ισαβέλλα Μελά. Επιπλέον κέρασμα σε όλους τους παίκτες και τους συνοδούς έχει προγραμματίσει ο Εμπορικός Σύλλογος Αγίου Κηρύκου.

chess ikaros σκάκι ικαρία ικαρος τουρνουά

Share Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneDigg thisShare on Reddit

Για το σύλλογο

Ο Σκακιστικός Όμιλος Ικαρίας ’’Ιωάννης Τζελεπής’’ ιδρύθηκε το 1981 και δραστηριοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τόσο στην Ικαρία, όσο και στην Αθήνα, με τη διοργάνωση σκακιστικών τουρνουά και εκδηλώσεων για σκακιστές κάθε ηλικίας και επιπέδου. Περισσότερα για το σύλλογο →