Αρχαία & Μεσαιωνικά Ναυάγια στο Αρχιπέλαγος των Φούρνων-Κορσέων

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου η εκδήλωση  που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ικαρίων Επιστημόνων σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων με θέμα “Αρχαία & Μεσαιωνικά Ναυάγια στο Αρχιπέλαγος των Φούρνων-Κορσέων”.

O καταδυόμενος αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και Διευθυντής της Ενάλιας Αρχαιολογικής Έρευνας Φούρνων, Δρ. Κουτσουφλάκης Γιώργος, παρουσίασε τα σημαντικότερα από τα ευρήματα που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής και σκιαγράφησε το διαχρονικό ρόλο, που έπαιξε το Αρχιπέλαγος των Φούρνων στα εμπορικά και ναυσιπλοϊκά δίκτυα του Αιγαιακού και του ευρύτερου Μεσογειακού Κόσμου.

Πιο συγκεκριμένα, η ενάλια αρχαιολογική έρευνα των Φούρνων, που ξεκίνησε το 2015 είχε ως σκοπό την καταγραφή και τεκμηρίωση των αρχαίων, μεσαιωνικών και νεότερων ναυαγίων που βρίσκονται βυθισμένα σε ένα εξαιρετικά περίπλοκο και πολυσχιδές νησιωτικό σύμπλεγμα το οποίο ουδέποτε είχε ερευνηθεί κατά το παρελθόν. Τρία χρόνια εντατικής έρευνας είχαν ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό πενήντα τριών ναυαγίων τα οποία χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως και την εποχή του Μεσοπολέμου. Ο εντοπισμός ενός τόσο μεγάλου αριθμού ναυαγίων σε μία γεωγραφική ενότητα δίνει για πρώτη φορά την δυνατότητα μίας συνολικής και διαχρονικής κατανόησης της χρήσης του θαλάσσιου αυτού χώρου και της σημασίας του μέσα στον ευρύτερο γεωγραφικό χάρτη του Αιγαίου.

Υπολογίζεται ότι η περιοχή που έχει διερευνηθεί μέχρι σήμερα αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό μικρότερο από το 40% της συνολικής ακτογραμμής που περιβάλλει το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων, η δε συνέχεια της έρευνας κατά τα επόμενα έτη θα οδηγήσει στον εντοπισμό ενός ακόμα μεγαλύτερου αριθμού ναυαγίων, καθώς η εμπλοκή του ερευνητικού σκάφους “Hercules” δίνει πλέον τη δυνατότητα ηχοβολιστικής διερεύνησης του ευρύτερου θαλάσσιου χώρου που περιβάλλει τους Φούρνους, σε βάθη που δεν είναι προσβάσιμα με συμβατικές μορφές κατάδυσης.

Καίριας σημασίας για την επιτυχία της έρευνας υπήρξε η ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού και η σημαντική συμβολή του Δήμου Φούρνων – Κορσεών, που εξ αρχής υποστήριξαν παντιοτρόπως το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα.

Εκτιμάται πως η κύρια φάση της επιφανειακής έρευνας για τον εντοπισμό ναυαγίων θα ολοκληρωθεί το έτος 2018. Στη συνέχεια, και λαμβάνοντας πλέον υπόψη τα συνολικά δεδομένα των εντοπισμένων ναυαγίων, η έρευνα πιθανόν θα εστιαστεί στην ανασκαφική διερεύνηση κάποιων ναυαγίων σημαίνουσας ιστορικής σημασίας, ενώ μία απώτερη φιλοδοξία του ιδίου προγράμματος, και διακαής επιθυμία του Δήμου Φούρνων, είναι η ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φούρνους, που θα μπορεί να στεγάσει μέρος των ευρημάτων που ανελκύονται κάθε χρόνο.

Μετά την διάλεξη έγινε προβολή της ταινίας “Out of the Blue” του Αναστασίου Αγάθου, διάρκειας 16 λεπτών, με θέμα την ενάλια αρχαιολογική έρευνα της ΕΕΑ στους Φούρνους. Η ταινία αυτή δημιουργήθηκε από το υλικό κινηματογραφικής τεκμηρίωσης της έρευνας των Φούρνων και αποτελεί τον πρόδρομο ενός μεγαλύτερου ντοκυμαντέρ που θα εκδοθεί μετά το τέλος της έρευνας.

Ο Σύλλογος Ικαρίων Επιστημόνων ευχαριστεί όλο τον κόσμο που τίμησε την εκδήλωση. Σημαντική ήταν η παρουσία του Προέδρου του ΕΟΤ, κ. Χ. Καρίμαλη και του Βουλευτή Σάμου, κ. Δ. Σεβαστάκη, Ικαριακών Συλλόγων  και πολιτών από την Ικαρία και τους Φούρνους που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τα μέχρι τώρα ευρήματα της έρευνας όσο και για την μελλοντική πορεία της και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της.

Παρουσίαση για ναυάγια Φούρνων 1 Παρουσίαση για ναυάγια Φούρνων 2

Share Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneDigg thisShare on Reddit

Για το σύλλογο

Ο Σύλλογος Ικάριων Επιστημόνων (Σ.Ι.ΕΠ) ιδρύθηκε στις 25 Μαίου του 1985 και ένας από τους στόχους του είναι η παροχή υπεύθυνων συμβουλών επιστημονικοτεχνικού χαρακτήρα (για θέματα που αφορούν την Ικαρία), στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, Νομαρχία Σάμου, αρμόδιους κρατικούς φορείς, Πανικαριακή αδερφότητα και τοπικούς συλλόγους καθώς και άλλους μαζικούς φορείς... Περισσότερα για το σύλλογο →