Δελτίο Τύπου για την εκδήλωση του ΣΙΕΠ 19 Αυγούστου στον Κάμπο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία έγινε χθες (19/8/2018) στον Κάμπο της Ικαρίας η εκδήλωση του Συλλόγου Ικαρίων Επιστημόνων με θέμα: «Αρχαία και Μεσαιωνικά ναυάγια στο Αρχιπέλαγος Φούρνων – Κορσεών».

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου του Κάμπου περισσότεροι από 150 μέλη, φίλοι του Συλλόγου αλλά και επισκέπτες στην Ικαρία, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν  τη διάλεξη του συμπατριώτη μας Dr Γιώργου Κουτσουφλάκη, καταδυόμενου αρχαιολόγου, Τμηματάρχη της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων και Διευθυντή της Ενάλιας Αρχαιολογικής Έρευνας Φούρνων.

Στη διάλεξη παρουσιάστηκαν, για πρώτη φορά στο νησί, μέσα από ένα εξαιρετικά πλούσιο φωτογραφικό υλικό, διαφάνειες, video και ντοκιμαντέρ, τα σημαντικά ευρήματα, που ανέσυρε από τον βυθό του Αρχιπελάγους των Φούρνων και έφερε στο φως  η αρχαιολογική έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων,  που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2015 σε συνεργασία με το Ίδρυμα R.P.M. Nautical Foundation και με επικεφαλής τον Dr Γιώργο Κουτσουφλάκη.

Πρόκειται για ευρήματα από έναν συγκριτικά μεγάλο αριθμό ναυαγίων (52)  στο νησιωτικό  σύμπλεγμα των Φούρνων, που καλύπτουν ένα χρονολογικό εύρος από την ύστερη Αρχαϊκή περίοδο έως και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Ευρήματα, πολλά από τα οποία είναι σπάνια, δεν εντοπίστηκαν πουθενά αλλού στο Αιγαίο και ρίχνουν φως στη θέση και στον ρόλο, που διαδραμάτισε η περιοχή του Αρχιπελάγους στη διαδρομή της ιστορίας από την αρχαιότητα μέχρι τον προηγούμενο αιώνα. Φωτίζουν δηλαδή σημαντικές πλευρές της ιστορίας του τόπου μας και της ευρύτερης περιοχής και γι’ αυτό μας αφορούν όλους.

Με αυτή την έννοια, ο Σύλλογος  Ικαρίων Επιστημόνων θεωρεί αυτονόητη υποχρέωση να συνεχίσει  να παρακολουθεί στενά,  να ενισχύει με τα μέσα που διαθέτει, και να προβάλλει την έρευνα, η οποία άλλωστε βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η υποχρέωση αυτή ενισχύθηκε σημαντικά και από την απροσδόκητα μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση στον Κάμπο, η οποία, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι οι πολίτες αλλά και οι φίλοι της Ικαρίας διψούν και για τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κάμπου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ευδήλου «Αριστείδη». Τους ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτή τη συνεργασία, όπως ευχαριστούμε θερμά και τα μέλη του Συλλόγου που εργάστηκαν γι΄ αυτήν την εκδήλωση και ιδιαίτερα τους Ισιδώρα Κυρλαγκίτση και Μιχάλη Φωτιάδη για τη διοργάνωση.

 

Ο Πρόεδρος του ΣΙΕΠ                                                  Η Γενική Γραμματέας

Γιάννης Γιαννίρης                                                        Σοφία Καλογρίδη

dav dav dav

 

Share Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneDigg thisShare on Reddit

Για το σύλλογο

Σύλλογος Ικάριων Επιστημόνων (Σ.Ι.ΕΠ) σιεπ-logoΟ Σύλλογος Ικάριων Επιστημόνων (Σ.Ι.ΕΠ) ιδρύθηκε στις 25 Μαίου του 1985 και έχει τους παρακάτω σκοπούς ως αποστολή: Τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Ικάριων Επιστημόνων, μέσα από εκδηλώσεις επιστημονικού, μορφωτικού και κοινωνικού περιεχομένου. Την παραπέρα πολιτιστική ανάπτυξη και προβολή της Ικαρίας που είναι ο τόπος καταγωγής των μελών του Συλλόγου, με την διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων του πνεύματος, της επιστήμης και της τέχνης. Τη μελέτη και προβολή των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων, ηθών και παραδόσεων του Ικαριακού Λαού καθώς και την πληροφόρηση του πάνω σε ειδικά θέματα που τον αφορούν με την πραγματοποίηση σεμιναρίων, διαλέξεων, συμποσίων και άλλων εκδηλώσεων. Την ενεργή συμμετοχή του Συλλόγου σε κάθε κίνηση που αποβλέπει στη προστασία της υγείας του Ικαριακού λαού και στην βελτίωση της εκπαίδευσης των νέων του νησιού Την παροχή υπεύθυνων συμβουλών επιστημονικοτεχνικού χαρακτήρα (για θέματα που αφορούν την Ικαρία), στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, Νομαρχία Σάμου, αρμόδιους κρατικόυς φορείς, Πανικαριακή αδερφότητα και τοπικούς συλλόγους καθώς και άλλους μαζικούς φορείς και η με κάθε τρόπο συμβολή του Συλλόγου σε συνεργασία με τους παραπάνω φορείς για την προάσπιση των γενικότερων συμφερόντων της Ικαρίας που τελικά θα οδηγούν σε καλύτερη ποιότητα ζωής του καριώτικου λαού. Πρόεδρος: Γιαννίρης Γιάννης Αντιπρόεδρος: Γαγλίας Γιάννης Γενικός Γραμματέας: Καλογρίδη Σοφία Ειδικός Γραμματέας: Μανώλη Ελένη Ταμίας: Βρούλος Γιάννης Βοηθός Ταμία: Αθανασίου Πέτρος Έφορος: Μαυρογιώργη Μαίρη Έφορος: Παπασημάκη Κατερίνα Έφορος: Χερουβής Στέφανος. Στοιχεία Επικοινωνίας ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΚΑΡΙΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ (Σ.Ι.ΕΠ.) Κάνιγγος 23, 10677 Αθήνα τηλ: fax: 210-3825864 email: epikarioi@ikarianet.gr