Σύντομη αναφορά για την καταγραφή και απογραφή των υγροτόπων των δήμων Αγ. Κηρύκου, Ευδήλου και Ραχών Ικαρίας

wwf-researchΙδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση του WWF για την καταγραφή και απογραφή των υγροτόπων των δήμων Αγ. Κηρύκου, Ευδήλου και Ραχών Ικαρίας:

“Εντοπίστηκαν 11 υγρότοποι εκ των οποίων οι 3 είναι τεχνητοί. Επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν σε 7 από αυτούς ενώ για τους υπόλοιπους 4 συγκεντρώθηκαν επαρκή στοιχεία. Όλοι οι υγρότοποι έχουν αποτυπωθεί σημειακά σε χάρτη πλην του Ποταμού Χειλοποτάμι (ΙΚΑ10) για τον οποίο δεν γνωρίζουμε την ακριβή θέση. Το νησί δέχεται αρκετές βροχοπτώσεις και έχει παντού ρέοντα ύδατα, ενώ στο σημείο αυτό η βόρεια πλευρά της Ικαρίας μοιάζει με τη βόρεια της Σαμοθράκης. Γενικώς οι φυσικοί υγρότοποι είναι κυρίως ρύακες μόνιμης ροής που πηγάζουν από το βουνό (1.040 m) και καταλήγουν στη βόρεια μεριά του νησιού σχηματίζοντας συνήθως πολύ μικρές εκβολές (6-15 στρ.) υποκείμενες στη δράση των κυμάτων. Η συνολική έκταση των υγροτόπων δεν ξεπερνά τα 140-180 στρ., δηλαδή αποτελεί ποσοστό 0,05-0,06% του νησιού (255,3 km2). Ο βαθμός φυσικότητας των τεσσάρων μεγαλύτερων φυσικών υγροτόπων της Ικαρίας είναι αρκετά χαμηλός (5,5 ± 1,3) και αντικατοπτρίζει κυρίως το γεγονός ότι σε όλους κοντά ή μέσα στην υγροτοπική έκταση υπάρχει δόμηση από διάσπαρτες κατοικίες.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που εντοπίστηκε είναι η παρουσία χελιών (Anguilla anguilla) σε όλους σχεδόν τους ρύακες της βόρειας πλευράς του νησιού, γεγονός που δεν έχουμε παρατηρήσει σε άλλα νησιά. Αν η πληροφορία είναι ακριβής, μπορεί να οφείλεται σε κάποιες ειδικές συνθήκες που συνοδεύουν τη μόνιμη παροχή, την κλίση και το υπόστρωμα των ρυάκων της ή να είναι τεχνητό προϊόν του γεγονότος ότι απλώς στην Ικαρία το γνωρίζουμε ενώ δεν υπάρχει η αντίστοιχη γνώση για τα άλλα νησιά.

Δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για ρύπανση των υδροφορέων, αλλά αν δεν ληφθεί κάποια μέριμνα, η διαρκής επέκταση της δόμησης θα υποβαθμίζει συνεχώς τους υγρότοπους και τα παράκτια τοπία…”

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της έκθεσης.

Share Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Digg thisShare on Reddit

Για το σύλλογο

Ο Σύλλογος Ικάριων Επιστημόνων (Σ.Ι.ΕΠ) ιδρύθηκε στις 25 Μαίου του 1985 και ένας από τους στόχους του είναι η παροχή υπεύθυνων συμβουλών επιστημονικοτεχνικού χαρακτήρα (για θέματα που αφορούν την Ικαρία), στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, Νομαρχία Σάμου, αρμόδιους κρατικούς φορείς, Πανικαριακή αδερφότητα και τοπικούς συλλόγους καθώς και άλλους μαζικούς φορείς... Περισσότερα για το σύλλογο →