Ανακοίνωση Συλλόγου Ικαρίων Επιστημόνων για την Ημερίδα για την Διαχείριση των Απορριμάτων

PosterΣτις 26/10/2013, στην αίθουσα του Παλιού Δημαρχείου στον Αγιο Κήρυκο, έγιναν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από προσκεκλημένους ομιλητές, το Δήμο Ικαρίας και το Σύλλογο Ικαρίων Επιστημόνων με στόχο να οριστεί το πρόβλημα, το πλαίσιο της συζήτησης και οι βασικοί προβληματισμοί, να παρουσιαστούν ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η παρούσα κατάσταση στο Δήμο Ικαρίας, οι πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων σε νησιά του Β.Αιγαίου: η περίπτωση της Λήμνου, καθώς και οι νέες προκλήσεις που εμφανίζονται για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες. Ακολούθησε συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και δόθηκε το έναυσμα για ανοιχτό διάλογο μεταξύ πολιτών, εμπειρογνωμόνων και της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων. Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε βιωματικό σεμινάριο με θέμα την κομποστοποίηση, το οποίο επαναλήφθηκε και την Κυριακή 27/10/2013 στον Εύδηλο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της ενεργής συμμετοχής του ντόπιου πληθυσμού.

Η Ημερίδα ανέδειξε ως κυρίαρχο ζήτημα ότι η ορθολογική Διαχείριση των Απορριμμάτων απαιτεί τη συμμετοχή ΟΛΩΝ: Πολιτών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης Συλλογικών και Τοπικών φορέων. Η ΠΡΟΛΗΨΗ και η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ καθώς και η αλληλεπίδραση και ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗ όλων των δυνάμεων της κοινωνίας αποτελούν κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας ενός Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Απορριμμάτων, προσαρμοσμένου στις τοπικές συνθήκες και ανάγκες.

Η μικρή συμμετοχή του κόσμου, ανέδειξε ακόμα περισσότερο την ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που μας αφορά όλους. Ο Σύλλογος αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία που απέκτησε με την υλοποίηση της Ημερίδας, θα συνεχίσει την προσπάθεια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης των πολιτών, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και συλλόγους καθώς και με το Δήμο Ικαρίας, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας νέες δράσεις και παρεμβάσεις στο άμεσο μέλλον.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλους όσοι βοήθησαν την προσπάθεια αυτή. Ειδικότερα, στο Δήμο Ικαρίας για την υποστήριξη και συνεργασία, στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κ. Αθανάσιο. Γιακαλή, για το χαιρετισμό που έστειλε (διαβάστε εδώ τον χαιρετισμό), τον Δήμαρχο Λήμνου, κ. Αντώνη Χατζηδιαμαντή, για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκληση για συμμετοχή του Δήμου Λήμνου στην Ημερίδα, στους προσκεκλημένους ομιλητές και εισηγητές, κ. Σάββα Παλαιολόγο, κ. Τάσο Κεφαλά, κα Ολυμπία Νταφούλη και κα Περσεφόνη Τσιμάκη, που μας τίμησαν με την παρουσία τους και με αγάπη και σεβασμό μοιράστηκαν μαζί μας τις πολύτιμες εμπειρίες τους, στο Γιώργο Βιτσαρά, το Γιώργο Μελεσανάκη, τον Οικολογικό Σύλλογο Αγίου Κηρύκου και την Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας για την τεχνική υποστήριξη και βοήθεια που μας παρείχαν, στον κ. Κακόγιαννο, τον κ. Πίττακα και τον κ. Μαρκάκη. χωρίς τη βοήθεια των οποίων τα βιωματικά εργαστήρια δε θα μπορούσαν να υλοποιηθούν, στο Σύλλογο «Ιωάννης Μελάς» και στην κα Χριστίνα Ξηρού για τα γεύματα που προσέφεραν στους προσκεκλημένους ομιλητές.

Το ΔΣ του Συλλόγου Ικαρίων Επιστημόνων

 

Share Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneDigg thisShare on Reddit

Για το σύλλογο

Σύλλογος Ικάριων Επιστημόνων (Σ.Ι.ΕΠ) σιεπ-logoΟ Σύλλογος Ικάριων Επιστημόνων (Σ.Ι.ΕΠ) ιδρύθηκε στις 25 Μαίου του 1985 και έχει τους παρακάτω σκοπούς ως αποστολή: Τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Ικάριων Επιστημόνων, μέσα από εκδηλώσεις επιστημονικού, μορφωτικού και κοινωνικού περιεχομένου. Την παραπέρα πολιτιστική ανάπτυξη και προβολή της Ικαρίας που είναι ο τόπος καταγωγής των μελών του Συλλόγου, με την διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων του πνεύματος, της επιστήμης και της τέχνης. Τη μελέτη και προβολή των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων, ηθών και παραδόσεων του Ικαριακού Λαού καθώς και την πληροφόρηση του πάνω σε ειδικά θέματα που τον αφορούν με την πραγματοποίηση σεμιναρίων, διαλέξεων, συμποσίων και άλλων εκδηλώσεων. Την ενεργή συμμετοχή του Συλλόγου σε κάθε κίνηση που αποβλέπει στη προστασία της υγείας του Ικαριακού λαού και στην βελτίωση της εκπαίδευσης των νέων του νησιού Την παροχή υπεύθυνων συμβουλών επιστημονικοτεχνικού χαρακτήρα (για θέματα που αφορούν την Ικαρία), στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, Νομαρχία Σάμου, αρμόδιους κρατικόυς φορείς, Πανικαριακή αδερφότητα και τοπικούς συλλόγους καθώς και άλλους μαζικούς φορείς και η με κάθε τρόπο συμβολή του Συλλόγου σε συνεργασία με τους παραπάνω φορείς για την προάσπιση των γενικότερων συμφερόντων της Ικαρίας που τελικά θα οδηγούν σε καλύτερη ποιότητα ζωής του καριώτικου λαού. Πρόεδρος: Γιαννίρης Γιάννης Αντιπρόεδρος: Γαγλίας Γιάννης Γενικός Γραμματέας: Καλογρίδη Σοφία Ειδικός Γραμματέας: Μανώλη Ελένη Ταμίας: Βρούλος Γιάννης Βοηθός Ταμία: Αθανασίου Πέτρος Έφορος: Μαυρογιώργη Μαίρη Έφορος: Παπασημάκη Κατερίνα Έφορος: Χερουβής Στέφανος. Στοιχεία Επικοινωνίας ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΚΑΡΙΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ (Σ.Ι.ΕΠ.) Κάνιγγος 23, 10677 Αθήνα τηλ: fax: 210-3825864 email: epikarioi@ikarianet.gr