IkariaNet_logo
main_banner
  IkariaNet  
  Σύλλογοι - Μέλη  
  Ικαριακοί Σύλλογοι  
  Εκδηλώσεις  
  ¶ρθρα  
  Σύνδεσμοι  
  Επικοινωνία  
 
 
 
Ανακοινώσεις
 
Ματαίωση Διαγωνισμού Μυθολογία από Μαθητές για Μαθητές
 
ΝΕΟ Δ.Σ. Συλλόγου Η ΕΝΩΣΗ
 
Μαθητικός Διαγωνισμός του Φεστιβάλ Ικαρίας 2012 με θέμα: Η Μυθολογία από μαθητές για μαθητές
 
Ανακοίνωση του Φεστιβάλ Ικαρίας
 
Καταγραφή Ικαριακών Εκδόσεων
 
  Ανακοινώσεις  
 
Μαθητικός Διαγωνισμός του Φεστιβάλ Ικαρίας 2012 με θέμα: Η Μυθολογία από μαθητές για μαθητές
Το Φεστιβάλ Ικαρίας, μη κερδοσκοπική εταιρεία με κύριο μέλημα την οργάνωση εκδηλώσεων στο νησί της Ικαρίας και στόχο τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, διοργανώνει κάθε χρόνο εκδήλωση με κύριο άξονα αρχαιολογικά και μυθολογικά θέματα.

Το 2008 και 2009 ολοκληρώθηκε διαγωνισμός μαθητών β΄ και γ΄ Γυμνασίου των νησιών του Αιγαίου με θέμα «Η  Μυθολογία από μαθητές για μαθητές». Το σχετικό υλικό αποτυπώθηκε σε DVD.

Λόγω του ικανοποιητικού αποτελέσματος της προσπάθειας αυτής και βλέποντας τους μαθητές να αποκτούν εμπειρία από ένα νέο τρόπο μάθησης μέσω έρευνας, αποφασίστηκε από το Φεστιβάλ Ικαρίας να επαναλάβει το εγχείρημα αυτό πανελληνίως για μαθητές της Α¶ Λυκείου.

Στόχος του Φεστιβάλ Ικαρίας είναι να καλυφθούν τα Λύκεια όλης της Ελλάδας, δημόσια και ιδιωτικά. Προκειμένου να υπάρξουν επιτυχή αποτελέσματα, θα χρησιμοποιηθεί το διαδίκτυο, μέσω του οποίου θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες μαθητές να αποστείλουν ηλεκτρονικά στο [email protected], μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012,  τις εργασίες τους, βάσει των οδηγιών που ακολουθούν. Η ημερομηνία αυτή τίθεται προκειμένου η επιτροπή να έχει τον απαιτούμενο χρόνο, ώστε να επιλέξει μία εργασία από κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το σύνολο των επιλεγμένων εργασιών θα παρουσιαστούν στην Ικαρία στις 27- 28 Απριλίου 2012.

Μέσα από το πρόγραμμα επιδιώκεται οι μαθητές : α) να εξοικειωθούν με τους μύθους του τόπου τους,  β) να μπουν στη διαδικασία της έρευνας και της συστηματοποίησης μαρτυριών (αρχαίων και νεότερων), γ) να αναγνώσουν τους μύθους του τόπου τους  παράλληλα με την ιστορία.

Επιπλέον, οι μαθητές καλούνται: α) να επικεντρωθούν σε έναν από τους μύθους του τόπου τους (όχι στο σύνολο των μύθων) μέσα από άμεσες και έμμεσες πηγές, β) να συστηματοποιήσουν τις πηγές, γ) να επισκεφθούν το μουσείο του τόπου τους (εάν υπάρχει) και να αναζητήσουν έργα των τεχνών (γλυπτική, κεραμική κ.τ.λ.), που σχετίζονται με το μύθο που διερευνούν, δ) να πάρουν συνέντευξη από αρχαιολόγους ή να ζητήσουν τη βοήθειά τους στον εντοπισμό των σχετικών με το θέμα τους έργων των τεχνών, ε) να φωτογραφίσουν τα έργα αυτά ή να αναζητήσουν φωτογραφίες τους σε βιβλία,  στ) να επισκεφθούν τους τόπους όπου διαδραματίστηκε ο μύθος που επέλεξαν και να τους φωτογραφίσουν, ζ) να ανιχνεύσουν επιβιώσεις του μύθου που μελετούν σε λαϊκά δρώμενα και αφηγήσεις.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Α΄ Λυκείου, καθώς διδάσκονται Αρχαία Ιστορία  ( η πρώτη εξοικείωση είχε γίνει στην Α΄ Γυμνασίου) και ήδη έχουν έλθει σε επαφή με κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας που εμπεριέχουν στοιχεία μυθολογίας.

Παρουσίαση Εργασιών: α) Η παρουσίαση των 13 επιλεγμένων εργασιών θα γίνει από έναν εκπρόσωπο κάθε ομάδας μαθητών, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον εποπτεύοντα καθηγητή. β) Η παρουσίαση δε θα πρέπει να ξεπερνά τα  20 λεπτά της ώρας.  γ) Η χρήση των νέων τεχνολογιών στην παρουσίαση ενδείκνυται και συνιστάται.

Συνιστώνται: 1) Η χρήση χαρτών, ώστε η παρακολούθηση των μετακινήσεων ενός ήρωα, λ.χ., ή η περιγραφή ενός τόπου όπου εκτυλίσσεται ο μύθος να δίνονται απτά. 2) Η παρουσίαση του μύθου που επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί παράλληλα με το εικαστικό και φωτογραφικό υλικό που συγκεντρώθηκε - πιθανόν και ηχητικό.  3) Η οργάνωση του υλικού με βάση τις κατηγορίες του τόπου και του χρόνου (τόπος: «από εδώ προς τα εκεί», «τα χαρακτηριστικά του τόπου είναι..», χρόνος: «πρώτα αυτό το γεγονός, στη συνέχεια το άλλο»).  4) Η παρουσίαση του υλικού στις παραλλαγές του μέσα στο χρόνο (πώς το δίνει, λ.χ., ο Όμηρος, πώς στη συνέχεια ένας τραγικός ποιητής, αργότερα ο Παυσανίας ή ο Πλούταρχος ή κάποιος άλλος συγγραφέας)˙ με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να παρακολουθήσει ο μαθητής τις «μεταμορφώσεις» του μύθου μέσα στο χρόνο, καθώς και τις πιθανές αιτίες που τις προκαλούν.

Κατά την παρουσίαση θα παρεμβαίνουν ειδικοί επιστήμονες, που θα κληθούν να συμμετάσχουν, και οι οποίοι με τα σχόλιά τους μπορούν να διευρύνουν τους ορίζοντες της έρευνας των μαθητών.

Επιπλέον, οι συνοδοί καθηγητές των μαθητών θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τρίωρο σεμινάριο μυθολογίας, το οποίο θα συνιστά και ένα εισαγωγικό μάθημα Μυθολογίας.

Προϋποθέσεις συμμετοχής: Τα σχολεία που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον οφείλουν να αποστείλουν, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2011, αίτηση συμμετοχής, όπου θα αναφέρονται: α) ο τίτλος της εργασίας τους (ο μύθος που πρόκειται να παρουσιάσουν), β) περιληπτικά το περιεχόμενο, γ) το όνομα του υπεύθυνου καθηγητή, δ) τα ονόματα των συμμετεχόντων μαθητών.

Το Φεστιβάλ Ικαρίας θα έχει το δικαίωμα να διαχειριστεί το τελικό υλικό για την έκδοση των εργασιών των μαθητών, καθώς και των εισηγήσεων των ειδικών επιστημόνων, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210-7774122.